external image butik_sommer_0.jpg

Hvordan fungerer det?

(læs herunder, eller besøg vores site: Odenseff.dk)


At blive medlem

Du kan blive medlem ved at møde op onsdage mellem 16 og 18.30 i Vindegade 75-77 st. i lokalet ved U-landsforeningen Svalernes genbrugsbutik. Det koster 100 kroner at blive medlem, og derved får du ret til at købe i foreningen. Alle medlemmer skal bidrage til foreningens virke, enten ved at tage én vagt om måneden, eller du kan deltage i en af de grupper som organiserer foreningen. En husstand kan godt være registreret som ét medlem. På den måde kan din husstand hente poser, og skal kun lægge ét medlems arbejde i foreningen. Et kollektiv kan også blive medlem under én husstand - så længe I bestiller moderate mængder. Hvis I bestiller større mængder, ser vi gerne at I lægger mere end én persons arbejde i foreningen.

At bestille poser

En pose koster altid 100 kroner og betales altid en eller flere uger forud. Ønsker du fx at bestille en pose til næste uge, skal du møde op i butikken onsdag i denne uge mellem 16 og 18.30, og tage 100 kroner med. Du kan kun bestille om onsdagen, og kun ved at møde op. Du kan sagtens bestille flere poser ad gangen, og du kan kan sagtens holde pauser i dine bestillinger uden at det påvirker dit medlemskab. Du kan også bestille flere uger i forvejen. Det er ikke muligt at bestille på kredit eller på anden vis "låne" til en bestilling. Foreningens bestiller kun for de penge, som er modtaget. På den måde undgår vi en masse spild.

At afhente poser

Posen bestilles til den kommende onsdag, og afhentes altid i butikken onsdag mellem 16 og 18.30. Hvis du glemmer at afhente din pose, er den gået tabt. Den gemmes ikke til ugen efter - enten forsøger vi at sælge den på dagen, eller også giver vi den væk til udsatte grupper. Tidligere har vi doneret til fx Café Paraplyen og varmestuen i Pantheonsgade.

Om Posen

En pose vejer typisk mellem 5 og 8 kg (typisk mindre om sommeren, da salat ikke vejer meget, og typisk mere om vinteren, hvor der er flere rodfrugter) og indeholder økologiske og biodynamiske varer fra fynske avlere. Se eksempler på tidligere poser. Posens indhold tager udgangspunkt i de danske årstider, og vi fravælger i vid udstrækning varer fra strømslugende drivhuse. Når du bestiller en pose til næste onsdag, ved du ikke hvad den vil indeholde! Vi bestiller nemlig først varer hos avlerne, når vores medlemmer har bestilt hos os - på denne måde ved vi præcis, hvor meget vi skal bruge, og har stort set intet spild. Indkøbsgruppen udmelder normalt den kommende uges pose i løbet af fredagen. Det sker på hjemmesiden og på Facebook.

Økonomi

Vi sammenligner løbende vores priser med de lokale supermarkeder. Beregninger viser, at medlemmerne sparer mellem 10% og 40% pr. pose.
Foreningens overskud går i første række til driftsudgifter, som husleje, drift af hjemmeside og driftomkostninger i butikken, fx kaffefiltre og opvaskemiddel. Det resterende overskud går til medlemmerne, i form af arrangementer, ekstra godt i posen, fællesspisning, med mere. Ingen i foreningen er lønnet.

Etik

Miljø og sundhed ligger os meget på sinde. Vi køber hos fynske avlere, fordi det nedsætter transport og dermed forurening, men også fordi vi ønsker at støtte lokalsamfundet. Vi køber økologisk og biodynamisk, fordi vi ønsker at leve sundt og bæredygtigt, og tager afstand til kemi i naturen. Vi forsøger løbende at uddanne og inspirere vores medlemmer til at tænke på miljøet og tage del i en spirende sund fremtid. Du kan læse mere om vores 7 principper her. Når dette er sagt, kan der forekomme uheldige dage, hvor landmandens lastbil bryder sammen, eller frosten sætter ind i sidste øjeblik og nedlægger de grønne planter, vi havde bestilt. I disse tilfælde må vi være kreative og finde andre løsninger, og derfor kan vi se os nødsaget til at hente varer længere borte fra. I vinterhalvåret smider vi måske et par appelsiner eller citroner i posen, for at give et afbræk fra rodfrugterne. Vi håber på medlemmernes forståelse - og det skal jo også være sjovt at spise sundt, selvom man bor på den 55. nordlige breddegrad!